IM529 : Seorang Penunjuk Perasaan Terbunuh

20143261604372734_20

Seorang telah terbunuh berhampiran Universiti Kaherah Mesir selepas penunjuk perasaan yang menyokong Presiden yang digulingkan, Mohamed Morsi bertempur dengan pasukan keselamatan, kata seorang pegawai Kementerian Kesihatan .

Pegawai itu , yang dipetik oleh agensi berita Reuters, berkata lapan orang juga cedera dalam serangan pada hari Rabu tetapi tidak dapat memberi keterangan lanjut.

Penunjuk perasaan , bersama-sama dengan pelajar-pelajar di universiti-universiti lain di negara ini , telah berdemonstrasi bagi mengutuk dan menentang keputusan mahkamah awal minggu ini yang menjatuhkan hukuman mati terhadap 529 penyokong ikhwanul muslimin.

Pergolakan itu datang di tengah-tengah laporan media tempatan bahawa Abdel Fattah el- Sisi, Menteri Pertahanan dan ketua angkatan tentera Mesir, akan meletakkan jawatannya  sebagai persediaan untuk menghadapi pilihan raya akan datang di mana beliau dijangka akan bertanding jawatan presiden .

Di Universiti Kaherah , beratus-ratus pelajar yang cuba untuk membawa bantahan mereka ke luar kampus terpaksa berhadapan dengan gas pemedih mata pihak polis, agensi berita AP melaporkan .

Khadiga el- Kholy , seorang pelajar yang mengambil bahagian dalam demonstrasi, berkata polis tidak memberi sebarang amaran sebelum menembak gas pemedih mata , mengakibatkan pelajar bergegas kembali ke kampus.

Pelajar bertindak balas dengan membaling batu dan bunga api serta melemparkan kanister gas pemedih mata di belakang pasukan keselamatan dalam pertempuran jalanan. Rakaman televisyen juga menunjukkan terdapat pihak keselamatan yang berpakaian awam menahan penunjuk perasaan yang hadir.

Comments

comments

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the world!