Perginya Seorang Murabbi : ALMARHUM DR. WAHBAH ZUHAILI

 

Tanggal 9 Ogos 2015, bersamaan 24 Syawal 1436 H, Berita sedih menyelubungi umat Islam seluruh dunia tatkala perginya seorang Tokoh Islam Dunia. Prof. Dr. Wahbah Zuhaily telah mengadap pencipta-Nya pada hari ini. Semoga usaha beliau menyiapkan tafsir dan buku rujukan fiqh utk seluruh umat Islam dirahmati Allah dengan sebaik-baik ganjaran dan pembalasan.

Kenali beliau,
Dr. Wahbah Mustafa al-Zuhaili adalah merupakan seorang profesor Islam yang terkenal.Beliau dihimpit kontroversi di Syria dan merupakan seorang cendekiawan Islam khusus dalam bidang perundangan Islam (Syariah). Beliau juga adalah merupakan seorang pendakwah di Masjid Badar di Dair Atiah. Beliau adalah penulis sejumlah buku mengenai undang-undang Islam dan sekular, yang kebanyakannya telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Beliau merupakan pengerusi Islam di Fakulti Syariah, Universiti Damsyik (Damascus University).

Biografi :
Dr. Wahbah al-Zuhaili dilahirkan di bandar Dair Atiah, utara Damsyik, Syria pada tahun 1932. Bapanya bekerja sebagai petani. Dr. Wahbah belajar Syariah di Universiti Damsyik selama 6 tahun, dan lulus pada tahun 1952, dengan cemerlang. Kemudian Dr. Wahbah melanjutkan pendidikan Islam di Universiti al-Azhar yang berprestij di mana beliau sekali lagi menamatkan pengajian dengan cemerlang pada tahun 1956. Selepas menamatkan pengajian pada tahun 1956, Dr. Wahbah juga menerima Ijazah dalam pengajaran Bahasa Arab dari Universiti al-Azhar. Semasa belajar di Universiti al-Azhar, Dr. Wahbah mempelajari undang-undang di Universiti Ain Shams di Kaherah, Mesir di mana menerima Ijazah Sarjana Muda (B.A) pada tahun 1957. Pada tahun 1959, beliau menerima Ijazah Sarjana (M.A) dalam bidang undang-undang dari Kolej Universiti Kaherah. Pada tahun 1963, beliau menerima kedoktoran (Ph.D) dengan kepujian dalam Syariah Islam menerusi tesis beliau “Pengaruh Peperangan Dalam Perundangan Islam: Sebuah Kajian Perbandingan Meliputi 8 Mazhab dan Undang-undang Sekular Antarabangsa”.

Semenjak tahun 1963, beliau telah mengajar di Universiti Damsyik (Damascus University) di mana beliau telah meraih gelaran Profesor sejak tahun 1975. Beliau menjadi ahli dalm Royal Society untuk penyelidikan tamadun Islam Yayasan Aal al-Bayt di Amman Jordan serta banyak lagi badan-badang Islam di seluruh dunia termasuk Majlis Syria al-IFTA, Aademi Fiqh Islam di Jeddah, Arab Saudi dan Akademi Fiqh Islam Amerika Syarikat, India dan Sudan. Beliau juga merupakan Pengerusi Institut Penyelidikan bagi Institusi Kewangan Islam. Selain itu, beliau turut berkhidmat sebagai perundang dalam bidang Syariah Islam kepada syarikat-syarikat dan institusi kewangan Islam termasuk Bank Islam Antarabangsa. Beliau turut dikenali sebagai pendakwah Islam yang terkenal yang kerap muncul dalam program televisyen dan radio. Dulu, beliau merupakan Imam dan pendakwah di Masjid Usman di Damsyik.

Pendirian beliau dalam bidang Akidah, Dr. Wahbah mempertahankan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang terdiri daripada kelompok Asyairah dan Maturidiah. Menurut beliau mengikut salah satu daripada 4 mazhab (Hanafi, Maliki, Syafi’i dan Hanbali) adalah tidak wajib. Apa yang diwajibkan bagi orang awam adalah mengikut pendapat Mufti mereka yang tergolong dalam kalangan Ahli Sunnah wal Jamaah. Menurut beliau juga, sambutan Maulidurrasul adalah diharuskan. Selain itu, beliau berpendapat adalah dibenarkan untuk bertawasul kepada Nabi dan para wali. Beliau tidak suka berhujah dengan golongan Salafi. Namun beliau berpendapat Salafi, Wahabi tidak kafir. Walau bagaimana pun, banyak pandang-pandangan mereka (Salafi Wahabi) yang beliau tidak persetujui.

Karya-karya :
Beliau banyak menulis karya-karya agung. Antara karya-karya beliau ialah:
-Athar al-Harb fi al-Fiqh al-Islami: Dirasah Muqarin.
-al-Fiqh al-Islami wa Adillatuh.
-Usul al-Fiqh al-Islami .
-al-Fiqh al-Shafi’i al-Muyassar.
-al-Fiqh al-Islami `ala Madhhab al-Maliki.
-Financial Transactions in -Islamic Jurisprudence.
-al-‘Alaqat al-Dawali fi al-Islam.
-al-Huquq al-Insan fi al-Fiqh al–Islami bi al-Ishtirak ma` al-Akhireen.
-al-Islam Din Shura wa -Dimuqratiyah.
-Haqq al-Huriyah fi al-‘Alam.
-Asl Muqaranit al-Adyan.
-Al-`Uqud al-Musama fi al-Qanun al-Mu`amilat al-Madani al-Emirati.
-Tafsir al-Munir.

إنا لله وإنا إليه راجعون.
اللهم اغفر له وارحمه وعافه واعف عنه.
إن القلب ليحزن وإن العين لتدمع ولا نقول إلا ما يرضى ربنا.
اللهم ارض عنه واغفر له وارحمه واجعل قبره روضة من رياض الجنة واجعله في الفردوس الأعلى من الجنة.

Coretan Buatmu Sang Murabbi,
Geng Conteng?
Majlis Dakwah& Kebajikan
GAMIS 2015/2016

Comments

comments

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the world!